3 simple steps til bedre baby søvn

Det mest omtalte emne i en mors liv – søvn!! Inden vi bliver forældre tager vi alle, og jeg mener det inderligt, Alle tager for givet at kunne smide sig i sin egen seng – og sove!! 🙈 Er du mor -forstår du sikkert.

Mine søskende (som ikke har børn) er ofte modige nok og belemrer mig med hvor lidt de har sovet, hvor tidligt de har været oppe eller hvor trætte de er – og nej jeg har endnu ikke slået dem 😂 Men fang mig på det forkerte tidspunkt, før kaffen, og se hvad der sker.

I midlertid har jeg nu erfaringer fra 3 børn, og sammenlagt så er der bare nogle ting der virker. Egentlig giver det god mening, og burde være noget man lærer eller får en folder med hjem om, når man forlader fødegangen. Til trods for hvor mange gange jeg har hørt det, udøvet det og set det virke, er det som om, at i kampens hede er alt fornuft pist væk, og min egen hjerne er gået i “overlevelses” tilstand.

Babys søvn er nemlig anderledes end voksnes, de har kortere søvncykluser og har længere perioder i “lette” søvn hvor de nemt vågner. Når det så er sagt, er verden så ironisk skruet sammen at babyer har brug for langt mere søvn end voksne. Det er der mange grunde til, en af de vigtigste er dog at det netop er i søvnen, de vokser og udvikler sig samt her de “fordøjer” verden og stimuli herfra.

Oftets kan man give en af disse 2 ting skyld for at baby ikke vil-/ kan sove:

  • Baby har ondt/ er syg
  • Baby er stresset/ overstimuleret

Du er formentlig ikke i tvivl hvis din baby er syg, eller har ondt. du kan høre det på gråden, der er måske feber, eller baby vrider sig osv. Vi kan alle blive i tvivl, og især når intet virker, jamen så må det jo være sygdom – eller tigerspring 😅

Derimod er det næsten sikkert (hvis ikke baby er syg) at din baby har svært ved at falde til ro fordi dagens indtryk ikke er fordøjet. Vi kender det jo egentlig fra os selv – er vi stressede, har meget at tænke på, skal vi nå meget dagen efter —- så kan vi have svært ved at falde i søvn, simpelthen fordi vores hjerne ikke har “fordøjet” dagen/tankerne mm.

Det så absolut bedste du kan gøre for at hjælpe din baby på vej til en bedre og endda længere søvn er følgende:

  • Inden du går i gang med at putte, tænk dagen igennem. Har der været fart på, har du været stresset, er du i godt humør, har i lavet noget i ikke plejer – Børn er magneter for den energi du sender ud – hav det i tankerne, altid!
  • Sørg for at baby er mæt og har en ren ble
  • Giv barnet, babyen en ordentlig kildetur, få baby til at grine, syng en sang – sørg for at give baby 100% nærvær. Jeg må pointere at en kildetur er det bedste du kan bruge tiden på.
  • Giv baby efterfølgende, en kort men konkret massage – med konkret mener jeg at du skal omkring stort set hele kroppen. Brug en lækker creme- eller baby olie uden kemikalier i. Du kan også bruge en sansebold, en makeup pensel eller andet. Gå kroppen igennem med blide (men faste) strøg og tryk. Nuller alle 10 fingre og 10 tæer. Tryk (små klem) på benene fra læg til hofte og fra håndled til skulder. Du vil opdage at jo mere du masserer jo mere salig bliver baby. Afslut med blide strøg over maven samt navlen – navlen er det sted der psykisk stadig forbinder dig med baby ❤️

Hvorfor virker det: Simpelt – grin og glæde udløser både melatonin som er et afslappende hormon samt oxityoin som er er glædes/lykkehormon. Barnet bliver rolig, føler sig tryg og glad.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: