Lorte mor – eller hvad…(?)

Forleden blev jeg introduceret til programmet >lorte mor<. Et program der i bund og grund stiller spørgsmålstegn og analyserer på hvordan vi klarer os i forældrerollen herhjemme i Danmark.

Det er et ret godt program med mange vigtige emner og problemstillinger som bliver vendt og drejet så vi som seer kan sidde med en følelse af at være blevet hørt. Dårlig samvittighed er noget alle mødre kæmper med, mere eller mindre på daglig basis – men når den dårlige samvittighed udvikler sig til en decideret sygdom, eller når psyken bliver belastet skal det selvfølgelig behandles. Dertil (i det afsnit jeg så for en uges tid siden) var det vores interne forventninger til både os selv, vores børn samt til vores bedre halvdel der blev belyst.

Vi er vist alle skyldige i at forvente. Men hvad står egentlig til baggrund for at vi forventer ting af andre? Hvorfor? Vores tanker når ikke længere end til næsetippen hvis ikke de kommer ud af munden som en In- eller direkte ordre. Og så snakker vi ikke længere forventninger, men samhørighed og samarbejde.

Forventninger er helt og aldeles vores eget ansvar. De er plantet af os selv, inde i vores hoved – enten med inspiration fra familien, Instagram perfekte mødre, sundhedsplejersken, eller en anden “autoritet” som du ser op til og gerne vil leve op til. Forventninger er er gode at have, de er vigtige MEN kan være ødelæggende!

Du skal som mor- huske på at dine børn/din baby ingen forventninger har til dig. Det er ikke i stand til at producere en forventning i hjernen, førend han/hun er fuldt ud selvhjulpen (sikkert først efter teenageårene). De forventninger du har omkring vasketøjet, rengøringsplanen, sunde gourmet retter, familieportrætter, fødselsdagskagen, opdragelse og alle de mange andre tanker der florerer i hovedet i løbet af dagen er helt og aldeles DINE. Det er dig der skal tage ansvar for dem, og finde ud af hvor de stammer fra – førend kan du ikke hvile i din rolle som mor.

Hvis du lærer at tage ansvar for dine egne forventninger, lærer at sige “pyt” og samtidig lærer at sige “jeg” i stedet for “du” vil du kunne ændre dit mor-livs-mønster markant. Dit budskab til både dig selv, dine børn, din mand og resten af omverdenen vil komme fra et ukontrolleret sted- og vil blive modtaget positivt.

Rigtig mange mødre (og fædre) har sat forventningerne fordi de søger at blive hørt eller set. De er ensomme- de føler sig anderledes eller i værste fald ubetydelige. Forventningerne om at have et “bo-bedre” rent og ryddeligt hjem kan afspejles i et rodet hoved. Et tankemyldrende sind der har svært ved at identificere sig med rollen som nybagt forældre. “Hvis der er rodet hjemme, kan jeg ikke koncentrere mig” -sætningen jeg har hørt fra et utal af mødre. Mit råd er her – skynd dig ud – gå en tur og få klarhed over hvad der roder mest i hovedet lige nu. Sæt ord på dine tanker, og spørg om den nødvendige hjælp.

Samme aften som programmet >lorte mor< var blevet vist, fik jeg en snap fra min veninde, som er bosat i USA. Hun var på biblioteket og var faldet over denne:


Det viser sig simpelthen af Amerikanerne, de fleste af dem, er dybt inspireret over måden vi Danskere opdrager vores børn. Der drages sammenligninger med at Danmark huser et af verdens lykkeligste befolkning samtidig med at vi anses for at være knaldhamrende gode forældre. Er det ikke fantastisk at vi kan have et program rullende i tv’et i bedste sendetid, hvor alle vores (store som små) problemer, bliver belyst- samtidig med at der sidder en stormagts befolkning og er direkte misundelige på vores egenskaber som forældre. 🙊

Har du måske sat dine forventninger for højt til dig selv og dine nærmeste? Set med sammenligning til ovenstående. Hvis du vil lære mere om hvordan du kan skrue dine forventninger ned (et gear eller 2) så tag fat i mig, og vi kan sammen se på hvilke elementer der kan justeres på.

Forvent intet af andre – forvent mindre af dig selv og vurder hvad der i virkeligheden er vigtigt. Hvis ikke dine bekymringer betyder noget om 1 år, så lad være med at give dem for meget energi nu. Og husk så på kun at bekymre dig om ting du kan gøre noget ved, alt andet er spild af energi ❤️

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: