Den bedste dokumenterede måde at afstresse på!!

Du har måske hørt at det skulle hjælpe at tælle til 10 når du har brug for at samle tankerne for ikke at synke til dit skrigende barns barnlige niveau. Men hjælper det..(?) måske du efter at have nået til 10, fortsætter til 11…12…13 og tænker “fuck it” det her kan jeg ikke magte.

Vi har alle været der, om vi vil indrømme det eller ej, er op til hver enkelt 🙊 Det er ikke en rar situation at stå i og det eneste der med sikkerhed sker efterfølgende er at man sidder tilbage med en pokkers dårlig samvittighed og følelsen af at være en dårlig mor.

Faktisk er det så (ikke) fantastisk at man som mor – altid har følehornene ude. *vores nervesystem er delt op i 2, det sympatiske som håndterer enhver stress situation, det er det sympatiske nervesystem som sørger for at du løber din vej, skulle du møde en løve. (Kæmp og flygt responsen). Det parasympatiske nervesystem er din evne til at slappe af, falde i søvn, afstresse osv. Det giver god mening hvis jeg fortæller dig at der skal være en rigtig god fordeling i aktivitet mellem de 2 nervesystemer, ikk? 😊

Jeg håber du er med så langt…..! -Når vi bliver mødre, så sker der noget med vores “kæmp og flygt” system som gør at det på mere eller mindre vis ALTID er aktivt. Det er derfor DU som mor vågner om natten hvis din baby vender sig i sengen, og ikke faren. Dit system er tunet ind på den kanal- som altid er årvågent så du kan beskytte dig selv og dit barn.

Problemet der kan opstå som følge af at vi altid er parate til at kæmpe, er at vores krop, uden at man umiddelbart kan mærke, se eller føle det – afgiver stress hormon i kroppen. Alt ovennævnte er helt og aldeles livsvigtigt og fantastisk! HVIS vi evner at slappe af på lige fod. Være i stand til at nyde tilværelsen, sove små lure, gå en rolig tur, smile, grine med baby og jeg kunne blive ved.

Det er bare ikke altid ligeså nemt som det er sagt, og det er de færreste der vil indrømme at de føler sig en smule stressede, endda at indrømme eller indse det på sig selv kan være umuligt. Derfor skal du i stedet se på dine reaktionsmønstre. Bliver du let irriteret, eller vred, er du sensitiv overfor lyde- især når baby græder, dine børn skændes eller når du er i sociale sammenhænge. Er du typen der er plaget af dårlig samvittighed og måske hende der ofte tager en tudetur på sofaen når andre i huset sover…(?)

Det er ikke min opgave at fortælle dig du er stresset, har mor-stress eller blot virker på nippet til at være helt udbrændt. Jeg vil til gengæld vise dig hvordan du (stresset eller ej) kan hjælpe din krop med at geare ned og aktivere dit parasympatiske nervesystem i enhver given situation du måtte stå i. Du kan gøre det med det samme du vågner om morgenen, inden du skal sove (hvilket vil hjælpe dig til at falde hurtigere i søvn) eller du kan bede dine lidt større børn om at lave øvelsen inden de skal sove 🙊☺️

Det er så utænkelig simpelt men virkningen er enorm. Det er heldigvis ikke noget der kræver meget energi fra din side, så selvom at du tænker “det lyder alt for simpelt” “sikke noget pjat” eller “det tror jeg ikke på” – så tag det som en udfordring 😉 Modbevis mig gerne- jeg elsker tilbagemeldinger (gode som dårlige).

Du skal:

  • Trække vejret – fokusere på din vejrtrækning.
  • Du skal tage DYBE vejrtrækninger. Så dybe at du kan mærke det helt ned i maven.
  • Start ud med at lave 5 meget dybe og langsomme indåndinger og udåndinger. For hver indånding visualiserer du at luften kommer helt ned i maven, videre ned i arme, ben og helt ud i både finger- og tå spidser.
  • Hvis du har let ved at lave 5, så fortsæt til 10. Mange mennesker kan blive helt svimle af øvelsen, fordi de netop altid går rundt og har en overfladisk vejrtrækning.
  • Du behøver altså ikke at meditere i flere timer af gangen- men du skal selvfølgelig gøre en indsats for at implementere “vejrtrækning” i din dagligdag.
  • Fact: når du laver disse vejrtrækningsøvelser så aktiverer du samtidig (og faktisk masserer) den største kranienerve vi har. Vagus nerven- Vagus har udspring til alle indre organer i overkroppen, og kører hele vejen oppe fra kraniet, ned gennem ryggen, ud til både mund, hals, brystkasse og mave. Du kan altså også afhjælpe smerter i disse regioner ved blot at “trække vejret”. ❤️

Jeg håber dette kan hjælpe dig, dine børn og din familie – og som altid er jeg meget interesseret i at høre om dine tanker, oplevelser og meninger 🙏🏻

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: