Behandling af barn der går på tæer.

En lettere bekymret mor kontaktede mig, fordi hendes datter havde en tendens til at gå på tæerne i stedet for at have foden solidt plantet i jorden. Denne problemstilling kan i nogle tilfælde skyldes forkortede lægmuskler, så det ikke er muligt for barnet at gå på flad fod- da den korte læg trækker hælen op. Det var dog ikke tilfældet her, det blev allerede konstateret telefonisk inden de fik en tid.

Langt de fleste babyer starter, når de begynder at tage de første skridt, med at gå på tæerne. Dette er dels for at styrke muskulaturen ved ankelleddet, men samtidig fordi strækket i lægmusklen gør det lettere for dem at mærke deres krop. Hurtigt i takt med at de bliver mere sikre på benene, kommer foden fladt ned på gulvet når de går rundt.

For nogle bliver barnet dog ved med helt eller halvt at gå rundt med hælen over gulvet, og det var netop problemstillingen i dette tilfælde.

Når børn går på tær kan det faktisk skyldes både fysisk og psykiske elementer.

Psykisk kan det være at barnet har uro i kroppen. Uro der kan skyldes at det har svært ved at mærke sig selv, sine grænser eller eller mistillid i en eller anden form. Fysisk kan det hænge sammen med alt for stor fleksibilitet i led, manglende muskelmasse, stram muskulatur, eller spændinger / skævhed.

Ved at afspænde hele ryggen, give blid sansemotorisk massage og balancere nervesystemet med blid kranio sakral terapi kunne dette ovenstående tilfælde “nøjes” med en enkelt behandling.

Jeg viser altid forældre hvad de selv kan gøre for at hjælpe behandlingen videre derhjemme, eller hvis problemet skulle opstå på et senere tidspunkt.

Her er et par af de øvelser i selv kan prøve derhjemme, de virker ikke kun på “gå-på-tæerne” syndromer, men hjælper med at skabe ro og balance i kroppen samt er en blid måde til at strække muskler ud på.

  • Læg barnet udstrakt på ryggen.
  • Hold 2 fingre på hver side af halsen. Du skal have “fat” på halsmusklen lige nedenunder øret. Blot lad dine fingre synke ind i huden, som var det en blød pakke smør.
  • Er barnet gammelt nok, beder du det om at strække foden væk fra sig selv, hold i 5 sekunder. Foden strækkes nu tilbage mod benene, hold i 5 sekunder. Dernæst til hver side – samme princip.
  • Hvis barnet er lille, kan den anden forældre sidde nede ved fødderne og strække som anvist.

Denne øvelse strækker og afspænder hele muskulaturen fra øret, ned gennem skulder, ryg, lænd, ben og ankler. Den er blid men effektiv på både børn og voksne.

En anden øvelse der er super god til at skabe balance i muskulaturen mellem nakke og hofte er denne:

  • Læg barnet på ryggen som i den første øvelse.
  • Hold barnets hoved i din ene hånd og barnets numse i din anden hånd. Halebenet/hoften skal støtte i din håndflade.
  • Du skal hverken trykke, klemme eller rykke dine hænder, du skal blot holde der i alt mellem 10-30 sekunder.

Denne øvelse giver ro på barnets kranio sakrale rytme, balance i nervesystemet samt giver “grounding” hvis barnet føler uro i kroppen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: