Gode og velmenende råd

Bleskift. Har du (som mange) en tendens til at løfte baby skævt eller i det ene ben når du skal have bleen placeret under numsen på baby? -Måske det samme sker når body eller bukser skal skiftes…(?) Når du løfter baby på den måde, gentagne gange om dagen, i flere måneder er der stor chance for at du foresager ømhed, spændinger eller skævheder i babys bækken. Når du løfter baby i det ene ben, giver det et unaturligt vrid i hofteleddet og gøres dette ofte, vil hoften blive belastet så meget at det i sidste ende giver smerter på baby. Det er derfor vigtigt at tænke over at løfte numsen, ved at løfte i begge ben. Man kan også “rulle” baby om på den ene side, placere bleen og så rulle baby på plads. Det er samtidig en rigtig god motorisk øvelse.

At lade baby sove “færdigt” i autostolen. -Ja hvem har ikke gjort det, eller i hvert fald tænkt tanken. 🙊 Det er ikke for sjov at det ikke anbefales (heller ikke de nymoderne autostole hvor lyglænet kan ligges ned). Der er dog en model, en autolift hvor baby ligger helt plan ned og spændes fast – den er godkendt. Det er ikke den vi sammenligner med her 😉 Sagen er den at en autostol er lavet til at beskytte baby på køreturen. Den er selvfølgelig ergonomisk – i et hvis omfang – men problemet er at baby ikke kan bevæge sig. Babys naturlige kropsstilling er ikke som i en autostol, fastlåst. dertil kommer det at krumningen i babys lænd kan blive “fastlåst” hvis ikke der er bevægelighed. Spændinger i nakke, skulder, ryg og lænd ses ofte som følge af at sidde for lang tid i autostolen. Iltoptagelse er lavere (for de børn der endnu ikke kan holde hovedet selv) og maven (bughulen) bliver samtidig komprimeret. Det er rigtig surt når baby endelig sover og du ved at når du tager han/hende op af stolen så er søvnen forbi. Men du gør dig selv en bjørnetjeneste – for på længere sigt vil baby i stedet få smerter af at ligge der – og så er du lige vidt. Brug i stedet en vikle, slyngevugge eller barnevogn for at få baby tilbage i søvnen og lad det tage den tid det tager, uden at stresse ☺️

Nakke træning (lig på maven) og hjælpemidler. Det er de færreste babyer der gider ligge på maven – men det er en nødvendighed for at babys nakke kan blive stærk nok til at holde hovedet. Dertil kommer al pres fra omgivelserne om hvor vigtigt det er at baby ligger på maven X antal minutter, X antal gange om dagen. Derfor kan nogle få den ide at putte en ammepude/ rullet håndklæde mm. Ind under babys brystkasse, for at hjælpe baby på vej. Det er SÅ vigtigt at pointere at når der er noget inde under babys brystkasse, så sker der det at brystkassen og mavemusklerne bliver overstrukket. Det er unaturligt for kroppen, og derfor vil den overkompencere i skulder og lænd -hvilket giver spændinger. Det første baby skal styrke er nakken, derefter brystkassen for at kunne komme “op” og til sidst kommer armene med og holder overkroppen. Musklerne skal styrkes i den rækkefølge, hvilket sker helt naturligt (uden vores indblanden). Det tager tid, og tiden er forskellig fra barn til barn. Hav tålmodighed.

🧡 Der er rigtig mange gode og velmenende råd derude, men følg altid din mavefornemmelse. Kun du ved hvad der er bedst for dig og din baby. 🧡

Birgitte/ MomiCare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: